Kunsten pand – Hart van Zuid te Rotterdam

  • Architect: De Zwarte Hond | pr. arch. Bart van Kampen
  • Spacelines & MeModeling: DO tm uitvoering
  • Ontwikkelende aannemer: Ballast Nedam & Heijmans
  • Projectleider: Fedde Karst Kooij
  • Beeldmateriaal: Scagliola / Brakkee (copyrights)
  • Status: uitvoering

Tekst De Zwarte Hond:

Het kunstenpand in ‘Hart van Zuid’ wordt het levendige hart voor kunst en cultuur in Rotterdam Zuid. Een gebouw dat alle inwoners inspireert, uitnodigt, verleidt en verbindt. Het draagt de werktitel ‘Pand Z’ en zal het nieuwe onderkomen vormen voor Theater Zuidplein, een filiaal van de Bibliotheek Rotterdam en diverse andere culturele functies. Daarmee vormt het een belangrijk onderdeel van het plan ‘Hart van Zuid’, de metamorfose dat het gebied rondom Ahoy en Zuidplein momenteel ondergaat.

Het Kunstenpand is ontworpen door De Zwarte Hond en maakt onderdeel uit van het door Kraaivanger architects ontwikkelde plan ‘Hart van Zuid’. Onder meer de renovatie en uitbreiding van Ahoy, een nieuw zwembad, betere aansluiting van winkelcentrum Zuidplein op de autoluwe Gooilandsingel, stadspleinen en vernieuwing van het OV-knooppunt behoren tot het plan. Een consortium van Heijmans en Ballast Nedam, ondersteund door 3i Infrastructure, is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling. Eind april is een belangrijke mijlpaal bereikt: de Financial Close, waardoor de start van de uitvoering nabij is.

Op de plek waar nu zwembad Charlois ligt, tussen de Gooilandsingel en de van Swietenlaan, zal het Kunstenpand worden gerealiseerd. Direct gelegen aan het OV-knooppunt en de hoofdentree van winkelcentrum Zuidplein. Een ideale plek om passanten, die misschien niet allemaal direct in aanraking komt met kunst en cultuur, te verleiden een kijkje te komen nemen in het kunstenpand. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zal er voor diverse doelgroepen van alles te doen zijn in het gebouw. Een brede programmering op het gebied van kunst, cultuur, lezen en leren en de sociale functie van de foodcourt zorgen ervoor dat het Kunstenpand een belangrijke maatschappelijke rol zal vervullen voor ‘Hart van Zuid’.

Het Kunstenpand is een helder, compact volume van circa 12.000 m2 bvo met een industrieel uiterlijk en een open, uitnodigende plint. Door de materiaalkeuze zal het robuuste gebouw op fraaie wijze ‘verouderen´, wat het ontwerp onderhoudsvriendelijk en duurzaam maakt. De hoge ontvangsthal vormt het hart van het gebouw. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met deze hal, waar dan ook van alles te ontdekken en te doen is. Hier bevindt zich de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en de ´foodcourt´. Ook is er een podium voor verschillende gebruikers. Dieper in het gebouw liggen de twee theaterzalen. Vanzelfsprekend moet er rekening worden gehouden met geluidsoverdracht, zowel binnenin het gebouw als naar de dichtbij gelegen woningen. Deze geluidseisen bepalen samen met de aansluiting op de omgeving de indeling van het gebouw.
Het open karakter in het gebouw is ondanks een aantal gesloten ruimtes gewaarborgd door de compactheid. De zicht – en looplijnen zijn kort en de relaties tussen alle verschillende gebruikers is zeer direct. Indien gewenst kunnen bepaalde functies die aan de ontvangsthal liggen afgesloten worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bibliotheek en het podium. Voor elk evenement kan het gebouw dus worden aangepast. Het nieuwe plein voor het pand fungeert als verlengstuk van de ontvangsthal. Hiermee kan het Kunstenpand zich nog sterker profileren in de wijk.